İtalyan Mutfağı

İtalyan mutfağı Akdeniz mutfağının özelliklerini taşır. Dolayısıyla zeytinyağı yoğun olarak kullanılır ve çeşitli peynirler, deniz ürünleri, baharatlar ve otlar sıklıkla yemeklere eşlik eder.

İtalyan mutfağını özellikle makarnaları ve pizzalarıyla tanır, severiz. Bilhassa ülkenin güneyinde, birçok çeşitte makarna evlerde günlük olarak ekmek gibi pişirilmesi adettir. Makarnalar daha sonra zengin soslarla birlikte servis edilir.

İtalya’da da peynirin sofralardaki yeri önemlidir. Mozarrella, Parmesan ve Ricotta gibi dünyaca ünlü peynirler bir çok yemeğin yapımında veya garnitür olarak kullanılırken, Salami, Mordotella gibi sosis ve salamlar öğünlerin iştahla tüketilen et ürünleri arasında göze çarpar.  

İtalyan tatlıları hafif ve lezzetlidir. Tatlılara eşlik eden çeşitli kahveler (özellikle de espressolar) öne çıkmıştır.

Aperitivo: Aperatif anlamına gelir. Genellikle ana yemekten önce iştah açıcı olarak alınan Campari, Cinzano, Prosecco, Aperol, Spritz and Vermouth gibi içkileri kapsar.

Antipasto: Tam anlamıyla “yemekten önce” alınan sıcak ya da soğuk aperatiflerdir. Tütsülenmiş etler, zeytin, kızartılmış sarımsak, mantar, ançuez ve enginar kalbi en yaygın antipasto’lar arasında…

Primo: Genellikle makarna, risotto, gnocchi, polenta veya çorbadan oluşan sıcak bir tabaktır.

Secondo: Ana yemek, genellikle balık ya da etten oluşur. Daha çok domuz ve dana gibi kırmızı etler kullanılır. Yemekler her zaman bol soslu ve çeşitli garnitürlerle servis edilir.

Contorno: Salata ve pişmiş sebzelerden oluşan yan yemek ‘Contorno’ olarak ifade edilir.

Formaggio e frutta: Peynir ve meyve tabağı. Genellikle az önce övdüğümüz yerel peynirlerden ve meyvelerden oluşur.

Dolce: Tatlı. Kek ve kurabiyeler İtalyanların favorileridir.

Digestivo: Hazmı kolaylaştırması için alınan likörlerdir.Grappa, amaro, limoncello, sambuca, nocino gibi yerel likörler tercih edilir.